Пет корака до чисте околине

Услед непостојања организоване сакупљачке мреже од стране државе, грађани су принуђени да сав свој отпад одлажу заједно. Свесни опасности такве праксе по здравље и животну средину, појединци улажу изузетан напор да кроз низ едукација и акција у градовима Србије дају шансу грађанима да савесно пoступају, рециклирају и тако допринесу одрживом развоју и побољшању квалитета живота.

Како смо још увек тек на почетку желим да са вама поделим неке смернице за друштвено одговорно понашање. Крајње оптимистично претпоставимо да је све већи број нас, који се настојимо бринути о околини, бирамо платнене торбе, ранчеве, стаклене флаше и природне материјале. Да би наш труд уродио плодом, потребно је информисати се о начинима правилног рециклирања.

SetWidth1140-recikliranje-otpada

По принципу „Боље спречити, него лечити“, треба знати да постоји још један важан корак који претходи рециклирању. То је пререциклирање и подразумева избегавање амбалаже и производа којима бисмо створили непотребни отпад. Упркос свим покушајима, реално, немогуће је не направити отпад.

А шта даље са њим? Рециклирање је заправо бацање отпада у неку канту, зар не?

Не у потпуности! Ако се не држимо правила рециклирања, сав труд који улажемо може бити узалудан. Следите савете како се то не би догодило:

1.Освести се!

Свака част ако сте преузели први и најважнији корак, схватили сте да све што радите, радите најпре зарад свог добра! Одлучили сте и престали бацати сав отпад заједно!

2. Информишите се где можете рециклирати!

  • Ако сте нови у рециклирању, сазнајте која су правила рециклирања у вашој локалној заједници. Најбоље се можете информисати на интернет страницама локалних комуналних предузећа.
  • Прошетајте својим насељем и пронађите шарене контејнере за одвојено прикупљање отпада.
  • Ако у вашем граду постоји одвојено прикупљање отпада, сазнајте којим датумима можете дати свој мали допринос.
  • Ако у вашем месту не постоји одвојено прикупљање за сав отпад на кућној адреси, сазнајте локације вама најближих рециклажних дворишта.
  • Уколико не постоји чак ни тако нешто у вашој околини, одвојите пластику од стакла, метала или папира чиме ћете додатно олакшати сакупљачима секундарних сировина којих, верујем, има у сваком месту.
  • Ако место у којем живите нема никакву могућност паметног збрињавања отпада, пишите својој градској управи, жалите се и донесите побољшање у свој живот!

reciklaza-kanta

3. Сазнајте шта можете рециклирати!

  • Информишите се о предметима који не могу бити рециклирани, нпр. пелене. Предмети као што су батерије, електрични апарати, средства за чишћење итд. теже се рециклирају па вам дајемо један додатни савет: У многим продавницама технике и малих кућних апарата, или у продавницама прехрамбених производа, уз благајну можете пронаћи кутију за батерије.
  • Свој електрични и електронски отпад можете одложити на следећим местима и детаљније се информисати овде:

Mapa3

4. Поставите прикладне канте на одговарајућа места!

  • Наоружајте се кантама које се међусобно разликују. Како бисте штедели на простору, најпрактичније је да оне буду истог облика, а различите боје.
  • Користите посуде које већ поседујете. Ако се међусобно не разликују, обележите их натписима: папир, пластика, метал, мешани/органски отпад итд.
  • Добро је поставити мале канте испод судопере, а у двориште или, још боље, уколико имате гаражу поставити веће канте у које ћете празнити мање.
  • Будите креативни приликом постављања канти! Увијек их можете обојити, украсити и сл. Све поставите у складу с вашим потребама и потребама укућана. Максимално себи олакшајте рециклирање!
  • У близину радног стола добро је поставити канту у коју ћете одлагати само папир.

Занимљивост: Рециклирањем једне тоне папира штедимо готово 30 000 литара воде, 3000 – 4000 KWh струје (довољно за потребе трособног стана за годину дана).

  •  Компостирајте! Рециклирање биоотпада можете вршити у башти или дворишту, па чак и у стану, а о томе ћемо детаљније у неком од следећих чланака.

5. Држите ствари уредним.

  •  Где год да држите амбалажу и отпад пре одвоза, морате пазити да то подручје буде уредно и чисто, јер се у супротном могу појавити инсекти и микроорганизми.
  • Исперите боце и конзерве одмах након кориштења и чисте их одложите у прикладну канту. Ово чините због чистоће домаћинства, али и лакшег рециклирања.
  • Приликом прања штедите воду! Напуните само дно амбалаже, затворите и добро промућкајте.

Шта бисте још додали?

Звучи компликовано, али тако је само на почетку док не постане навика. Зато подсећамо шта значе “три велика Р” Reuse, Reduce, Recycle (поновно употреби, смањи, рециклирај). Пажљивим одабиром производа и амбалаже при куповини, поновном употребом, коришћењем повратне амбалаже, сортирањем и рециклирањем отпада, утичемо на количину отпада којег је потребно збринути с депонија, доприносимо очувању природних ресурса који су потребни за производњу нових производа и остварујемо велику уштеду.

 

П. С. Данас је Светски дан акције за климу!

Научници предвиђају да би глобално загревање могло да допринесе масовном истребљењу дивљих животиња у блиској будућности, деловањем на чак милион врста, што је око четвртина свих нама познатих врста! Мислите о томе…

Leave a comment